Handleiding drukwerk voorbereiding.
Met deze handleiding laten wij de mogelijkheden zien voor het voorbereiden van drukwerkbestanden. Dit met de programma’s uit de Adobe Creative Cloud. De getoonde voorbeelden komen uit InDesign, maar zijn ook van toepassing op Photoshop en Illustrator. Deze basishandleiding is bedoeld om je te helpen goede drukwerkbestanden aan te leveren.

RGB vs CMYK
Op een standaard vierkleurendrukpers is het niet mogelijk om een RGB-kleurindeling te drukken. Maak daarom je documenten altijd vanaf het begin op in CMYK. Dit geeft eveneens een beter beeld van het uiteindelijke kleurresultaat.

RGB vs. CMYK

Vier over Vier (beter bekend als 4/4)
Wanneer je bijvoorbeeld een flyer maakt, maak je wellicht een flyer in 4/4. Dit betekent dat je een flyer maakt die aan beide zijden in vier kleuren bedrukt is. Wanneer deze aan één zijde bedrukt is, spreken we van 4/0. En bij een bedrukking van één kleur op één zijde spreek je van 1/0.

PDF Lay-out

PDF layout

 

Trimline: Langs deze lijn wordt het papier afgesneden.
Live Area:
Dit is de ruimte met de belangrijke informatie. Het is dus belangrijk in deze ruimte de zichtbaarheid goed op te maken. 
Bleed Area: 
Dit is de veiligheidsmarge voor de afwerking. Geef beelden en vlakken afloop om eventuele witte randjes te voorkomen.
Paskruizen: 
Paskruizen zorgen ervoor dat de drukplaten met de verschillende kleuren (Cyaan, Magenta, Geel en Zwart) allemaal dezelfde positie hebben en dus keurig op elkaar aansluiten.

Besluit om zwart (K) of rich/packed black te gebruiken

Als je zwart gedrukt wilt hebben, dan kun je kiezen tussen twee soorten zwart.
Zwart (100K) gebruik je het best voor teksten, barcodes etc. Met rich black krijg je een diepere zwart, wat zeer geschikt is voor volvlakken.
Rich black heeft de volgende opbouw: 40C 40M 40Y 100K.

Rich Black vs Black (100K)

Hieronder zie jet verschil tissen rich black and zwart.

Black vs Rich black

Het is erg lastig om het verschil te zien op je monitor. Het is daarom slim om een persproef te vragen als je met zwart in vlakken wilt werken.

Voorbereiding met vernis en lak
Wanneer er vernis gewenst is op bepaalde delen van het drukwerk, moet dit aangegeven worden in het bestand. Om het overzicht te behouden, is het verstandig dit aan te geven in een aparte ‘laag’ met een aparte spotkleur. Deze spotkleur dient dan de naam ‘vernis’ of ‘lak’ te krijgen.

Bestanden opslaan
Bestanden worden verzameld door er een ‘pakket’ van te maken. Hiervoor ga je in het menu naar ‘Bestand’ en kies je vervolgens voor ‘Pakket’.
Er verschijnt direct een venster met een samenvatting van het document en alle gebruikte elementen.
Zorg ervoor dat er geen koppelingen ontbreken em klik op ‘Bewaar’.

filepackage

Je krijgt meteen een pop-up met een samenvatting van alle elementen.

package

Zorg dat alles is gelinkt en druk op save!

links

*Screenshot van vinkjes met – copy fonts – copy linked graphic – update graphic links in package.
settings

Bestand aanleveren
Upload je bestand altijd als pdf.
Bestanden uit het Microsoft Office-pakket – Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) etc. – zijn helaas niet geschikt voor drukwerk.

Een PDF maken vanuit InDesign

Open je bestand en kies voor ‘Exporteren’. Geef je bestand een titel en kies voor ‘Bewaar’.  Een nieuw venster wordt geopend. Kies hier voor de volgende instellingen:

Bij ‘Voorinstelling Adobe PDF’ kies je voor het profiel ‘PDF/X-1a:2001’.

Vervolgens vink je bij ‘Pagina’s’ de optie ‘Alles’ aan.

Ga in het linkermenu naar ‘Tekens en Aflooptekens’. Hier vink je niets aan. De bleed (afloop) die wordt meegegeven is bij regulier drukwerk 3 mm, dit kun je aangeven bij het aanmaken van het bestand. In dit geval kun je ‘Use Document Settings’ aanvinken.

Ga in het linkermenu naar ‘Kleur’. Wanneer je drukwerk full-color drukwerk is (CMYK), kies je voor de optie ‘Convert To Destination’. Wanneer je PMS drukwerk wilt bestellen, kies je voor de optie ‘Convert To Destination (Preserve Numbers)’. Bij ‘Doel’ kies je voor ‘Werkruimte CMYK – Europe ISO Coated FOGRA27’.

Hierna exporteer je je PDF. Het kan voorkomen dat sommige fonts niet ingesloten of omgezet kunnen worden in het printproces vanwege licentiebeperkingen. In dit geval kun je de betreffende tekst selecteren en via ‘Type’ > ‘Create Outlines’ de tekst omzetten naar lettercontouren. De tekst is dan omgezet naar een vorm en niet meer te wijzigen.

Hou bij het aanleveren rekening met de juiste formaten van het gewenste drukwerk en de 3 mm afloop aan alle zijden.  Hou ook tenminste 3 mm aan de rand van je ontwerp vrij van teksten en dergelijke, om te voorkomen dat deze kunnen worden aangesneden.

Succes!

Bij vragen kunt u altijd bellen naar: 070 413 40 29