Papiersoorten maken het verschil in drukwerk

 • door Willem-Bas Hess

Velen zullen het herkennen: je laat een super ontwerp drukken en krijgt door het papier uiteindelijk niet dát spetterende resultaat dat je voor ogen had. Zonde! Juist met het papiersoort kan je het verschil maken in drukwerk. Door de vele soorten, gewichten, kleuren en afwerkingen lijkt het lastiger dan het is. Logisch dus dat we hier veel vragen over krijgen. En om ervoor te zorgen dat je voortaan het maximale uit je drukwerk haalt, help ik je op weg.

Papiersoorten voor drukwerk

Makkelijk gezegd, zijn er drie belangrijke papiersoorten, gestreken papier, ongestreken papier en sulfaatkarton. Bij de keuze tussen gestreken en ongestreken papier, spelen de kleurkracht en uitstraling een grote rol. Wil je een matte uitstraling met een wat lagere kleurkracht of een een glimmende uitstraling met een hoge kleurkracht. Bij sulfaatkarton gaat het met name om de stevigheid van de papiersoort.

Tijdens het lezen fysieke samples van papiersoorten in je handen hebben? 
Vraag dan de samplebox aan, gratis en voor niets.

Papiersoorten overzicht

Papiersoorten uit de samplebox van Quantes

samplebox aanvragen

Gestreken papiersoort

Gestreken papier wordt ook wel Machine Coated of MC papier genoemd. De naam zegt het al, het papier wordt ‘gestreken’ en krijgt een coating. Hierdoor wordt de oppervlakte gesloten en gaat het papier meer glimmen. Je herkent het papier aan de gladde feeling. De inkt kan door de gesloten oppervlakte nauwelijks het papier in trekken en dus krijg je een hoge kleurkracht.
Is het in je uiting belangrijk om de juiste kleur te laten uitkomen, kies dan voor gestreken papier als papiersoort.

 • Hoge kleurkracht (scherpe kleuren)
 • Voelt glad aan
 • Glimt en kan reflecteren
 • Lastig om op te schrijven
 • Gebruikt voor drukwerk als flyers, brochures, folders en posters

Papiersoort van Balmain en Skoda

Ongestreken papiersoort

Ongestreken papier wordt ook wel Uncoated papier genoemd. De naam zegt het al, dit papier is niet gestreken. Hierdoor is de oppervlakte ruw en neemt het papier tot wel 20% meer inkt op. De open structuur zorgt ervoor dat de inkt meer het papier in trekt en dus krijg je een lagere kleurkracht en minder scherpe beelden. Doordat het papier ruw is en dus weinig licht reflecteert, leest het rustiger. Vandaar dat het binnenwerk van een boek vaak op ingestreken papier is gedrukt.

 • Lage kleurkracht (inkt trekt in het papier)
 • Voelt ruw aan
 • Goed te beschrijven
 • Leest prettig
 • Gebruikt voor drukwerk als briefpapier, visitekaartjes, enveloppen en schrijfbloks

Sinds kort hebben we UV droging op onze drukpers. Dit zorgt ervoor dat de inkt direct na het drukken droog is en de inkt weinig kans krijgt om in het papier te trekken. Kortom, een hogere kleurkracht op een ongestreken papiersoort!

aanmelden Experience Tour

papiersoort van AAIKO en IKEA

Sulfaatkarton

Sulfaatkarton is een kartonsoort en daarmee een stuk steviger dan de andere papiersoorten. Doordat het steviger is, komen er geen scheuren of kreukels in. Je kan dit karton tweezijdig gestreken krijgen maar ook met een zijde ongestreken. Doordat het karton zo stevig is, wordt dit vaak gebruikt voor doosjes en andere verpakkingen, omslagen van stevige boeken, tegoedbonnen en ansichtkaarten. Voor ansichtkaarten is het ideaal dat sulfaatkarton te verkrijgen is met een gestreken zijde, voor de afbeelding en een ongestreken zijde, om op te schrijven.

 • Steviger en dus geen kreukels of scheuren
 • Zowel met twee gestreken zijden als met een gestreken en een ongestreken zijde
 • Hoge kleurkracht op de gestreken zijde
 • Gebruikt voor drukwerk als doosjes en verpakkingsmaterialen, omslagen, tegoedbonnen en ansichtkaarten

Gramsgewichten

Naast deze belangrijkste soorten, heb je nog veel meer verschillen in papier. Denk bijvoorbeeld aan het gramsgewicht. Voor Direct Mailings belangrijk omdat de verzendkosten op basis van het gewicht van je mailing worden bepaald. Het gramsgewicht wil zeggen, ‘het gewicht van het papier per vierkante meter’. Heb je dus een A4 laten drukken op 300 grams papier, dan wil dat zeggen dat het papier 300 gram weegt per m2 en je hier dus een A4 van hebt uitgesneden.

Het gewicht van je uiteindelijke vel papier reken je als volgt uit:

 • Uiteindelijk gewicht = gramsgewicht per m2 x lengte eindformaat (in meters) x breedte eindformaat (in meters)
 • Het gewicht van een A4 op 300 grams papier is dus: 300 x 0,21 x 0,297 = 18,7 gram

Let op! Verschillende soorten papier met hetzelfde gramsgewicht kunnen heel anders van stevigheid zijn. Dit komt door de manier waarop de papiervezels in het papier zijn verwerkt. Let dus op dat je niet blindelings voor een gewicht kiest maar ook de stevigheid voelt. Mocht je twijfelen, geef het dan aan. Wij helpen je graag bij de papierkeuze zodat je drukwerk een ongelooflijk succes wordt!

Heb je voordat je begon met lezen nog geen samplebox aangevraagd? Doe dit dan alsnog.
En wil je meer weten over een specifieke papiersoort? Geef het gerust aan!

samplebox aanvragen

Nog meer weten over het grafische proces en de innovaties?
Schrijf je in voor de Experience Tour!

aanmelden Experience Tour

En voor al je vragen of opmerkingen kan je mij altijd bellen of mailen.
M: 06-23402482.
E: willembas@quantes.nl

Willem-Bas

Ook interessant

drukwerk inspiratie opdoen

[the] Experience Tour, een inspiratie boost

Je hebt vast weleens iets voorbij zien komen van onze Experience Tour. Afgelopen donderdag hielden we alweer de 24ste editie, en ook deze keer was het een groot succes! Uit…

[the] Synergy

In 2014 zetten we als drukkerij de verandering in. Niet omdat het slecht gaat maar omdat we onze klanten verplicht zijn om altijd 3 stappen vooruit te blijven lopen. Om…

Jaarverslag voor Fight Cancer.

Fight Cancer jaarverslag 2016

Wij hebben onlangs weer het jaarverslag voor Fight Cancer mogen drukken. Wij zijn trotse sponsor van deze fantastische organisatie!